AYAKTA MANTAR ENFEKSİYONU-ATLET AYAĞI
Atlet ayağı veya Tinea pedis, ayaklarda oluşan bir mantar enfeksiyonudur. Atlet ayağına neden olan mantar, nemli ortamlarda yaşamakta ve duş gibi ortak kullanım alanlarından kolaylıkla bulaşabilmektedir.
Dermatofitler (Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, veya Epidermophyton floccosum) denilen mantarlar tarafından yapılan bir infeksiyondur. Vücudumuzda normalde bakteriler ve mantarlar hastalık yapmadan yaşayabilirler. Uygun ortam bulduklarında hızla çoğalıp, infeksiyona neden olurlar. Ayak mantarı oldukça sık rastlanan bir cilt mantar infeksiyonudur. Genellikle ergenlikten sonra daha sık görülür. En sık görülen ve en çok tekrar eden mantar infeksiyonudur . Diğer mantar infeksiyonlarıyla birlikte görülebilir. Ayak mantarı ve benzer hastalıklara tinea infeksiyonları denir ve saç, tırnak ve dış deri gibi dokularda yaşayabilirler. Nemli ve ılık bölgelerde daha kolay ürerler. Sıkı ayakkabılar giyilmesi, cildin uzun süre nemli kalması, küçük tırnak ve cilt sıyrıkları duyarlılığı arttırabilir. Tinea infeksiyonları bulaşıcıdır, direkt temasla veya aynı ayakkabı, duş zemininin kullanılması ile kişiden kişiye geçebilir. Diabetus mellitus, uzun süreli antibiyotik kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte giden ilgili hastalıklar veya durumlarda fırsatçı enfeksiyona yol açan bu tarz mantar hastalıkları daha sık görünür.
Ayak mantarı tedavisi oldukça zordur ancak mümkündür. Ayak mantarları, en önemli ayak hastalıklarına neden olabilmektedirler. Bu ayak hastalıkları kişinin hayatını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bu yüzden ayak mantarı tedavisi oldukça önemlidir. Ayak mantarlarının neden olduğu ayak hastalıklarının başında; kaşıntı, pişik, kötü koku, kanlı yaralar, iltihaplanmalar gelir.
Ayakta kaşıntı, cilt lezyonları ve kızarıklık, halkasal şekilli lezyonlar, koyu veya açık renkli değişik alanlar gibi belirti ve şikayetlere neden olabilirler.
Tanı esas olarak cildin görünümüne göre konur. Bazı mantarlar özel bir mavi ışıkla karanlık odada incelenirse floresan verirler. Kesin tanı mikroskopla alınan parçaların incelenmesi ile konur. Ciltten alınan kazıntı ayrıca laboratuara gönderilerek kültürde üremesi değerlendirilebilir. Tedavide kişisel bakım çok önemlidir. Deri temiz ve kuru tutulmalıdır. Ciddi ve uzun süreli infeksiyonlarda hekime başvurulmalıdır. Hekim sizin için ağızdan kullanılan veya cilde sürülen ilaçlar önerebilecektir. Tedavi edilmediği zaman üzerinde bakterilerin üremesi ile ikincil bakteriyel infeksiyonlar olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder