1 Ekim 2015 Perşembe

Sedef Hastalığı



Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı döküntüye ve pullanmalara neden olan ve topluluklarda sıkça görülen bir rahatsızlıktır. Alevlendiği ve şiddetini azalttığı şeklindeki iki döneme ayrılır. İyileşme evresinde de ortaya çıkan lekeler yok olmaz.

Seboreik Dermatit



Seboreik Dermatit Nedir?


Yağ ve ter bezlerinin aşırı salgılaması sonucu oluşan ve yağ bezlerinin sık olduğu bölgelerde görülme eğilimi taşıyan seboreik dermatit 1887 yılında Paul Garson Unna isimli bilim adamının araştırmalarıyla kavramsal adını almıştır. Daha çok erkeklerde görülme niteliğine sahip hastalık, bulaşıcı bir etkiye sahip değildir. İki çeşidi vardır. İlki bebeklerde doğumdan sonraki ilk 3 ay sonrası görülüp 1 yaşını doldurmadan ortadan kendiliğinden kalkan infantil seboreik dermatittir. Atopik dermatit ile karışmaya müsait bir hastalıktır bu. Ancak kaşıntı atopik dermatitte olduğu gibi rahatsız edici boyutlara ulaşmaz ve ondan daha erken dönemlerde gözlenir.

Egzama


Egzama Nedir?


Egzama kaşıntıya yol açtığından ve görüntüsünden dolayı çokça rahatsızlık verici bir hastalıktır. Bulaşıcı bir özelliği yoktur. Saçlı deri, yüz, el gibi dışa açık bölgelerde görülür. Bu bölgelerin haricinde de vücudun birçok yerinde belirebilir. Türleri vardır. Bunlar temas, atopik ve seboreik egzamadır. Temas egzaması haricindekilerin nedeni bilinmemektedir. Temas egzaması sıkça kullanılan bir maddenin kullanıldığı temas ettiği bölgede egzamaya sebep olması şeklinde bir seyre sahiptir. Atopik ve seboreik egzamanın ise nedenleri tam bilinmez. Sistemik, nörolojik ve psikolojik birçok faktör hastalığın bu türlerinin çıkmasında imkan yaratır. Dermatit ismiyle de bilinir. Pullanmalar, kepeklenmeler, deride kalınlaşma, kabuklanma, kızarıklık ve keseciklere neden olur.